Als voormalig werknemer van een Groot Energiebedrijf weet ik hoe kostbaar energie is en hoeveel geweld we onze planeet aandoen bij het produceren van ‘grijze’ stroom en gas. Daarom ben ik aardig fundamentalistisch als het gaat om het besparen van energie.

Overigens ben ik ook fundamentalistisch als het gaat om het lekker warm hebben in de winter. Dit zou een innerlijk conflict kunnen opleveren. Niet dus. Hieronder deel ik mijn tips met jou over hoe jij de komende maanden warm kunt blijven zonder bakken met kostbare energie te verspillen.

Ga voor groen

Ok, dit is een inkopper en ook nog eens geen bespaartip maar het kan niet vaak genoeg worden gezegd: Stap over op groene stroom en gas. Veel aanbieders bieden dit al voor dezelfde prijs aan als milieuonvriendelijke ‘grijze’ stroom dus goed doen kost je hier geen geld. Bel je energieleverancier, ga voor groen en zorg dat je ook in de winter van 2055 nog de verwarming aan kunt zetten.

Organiseer een pittig etentje en een Twister-competitie

Van pittig eten krijgt je lichaam het warm. Van bewegen ook. En met veel mensen in huis wordt het vanzelf warmer. You do the math.

 

Isoleer je huis

Maak je huis tot een fijne geïsoleerde vesting en onderzoek of je misschien je dak, vloer of spouwmuur kunt laten isoleren. Plak radiatorfolie achter je verwarming en hang dikke gordijnen op. Een lekker dik kleed op de vloer helpt ook.

Adopteer een knuffelige kat of hond

Er zitten heel veel lokale-warmte-oplossingen in het asiel. Ze brengen gezelligheid en warmte in je huis want als ze ook maar een beetje op mijn katten lijken zijn ze niet van je schoot af te slaan. Geen zin in een jarenlange commitment? Leen dan de hond van je buren of de kat van je tante een weekje.

 

Maak je radiatoren schoon & check je cv-ketel

Maak je radiatoren schoon (kom maar door met die stofdoek!) en zorg dat er niets voor staat dat de warmte tegenhoudt. Zorg dat je radiatoren zijn ontlucht, draai hiervoor de ontluchtingskraantjes op de radiatoren of de ketel even open. En voor dat je jezelf een ware installateur waant, bel de echte techneuten eens in de zoveel tijd om je CV-ketel te laten controleren en schoon te maken. Scheelt bakken met geld als die optimaal presteert.

Kleed je goed aan

Deze tip heeft een hoog ‘duh!’ gehalte maar hij mag niet ontbreken. We lijken namelijk liever de thermostaat omhoog te gooien dan onze outfit aan te passen. Maar kies deze winter toch liever voor een strak hemd dat je bovenlichaam lekker warm houdt, trek dikke(re) sokken aan, draag ook binnen een lekkere sjaal en draag kleding van warm materiaal als wol en acryl. En koop een paar warme sloffen, die ziet toch niemand als je binnen zit met je dikke gordijnen dicht.