Door: Eva van Dijk, co-founder FoodSharing

We zijn ondertussen al veel gewend als het om delen gaat. Auto’s, spullen, kennis, huizen en voedsel. Voedsel? Overgebleven eten weggeven? Of eten uit iemand anders zijn voorraad- of koelkast? Dát blijkt voor velen toch nog een ‘bridge too far’.

Toch is het helemaal geen vreemde gedachte. Waar een schuurmachine en kampeergerei ‘slechts’ ongebruikt in de kast staan, belandt ongebruikt eten in de vuilnisbak. Eénderde van al het eten dat wordt geproduceerd belandt in feite direct, met wat tussenstops in fabrieken, winkels en huizen, op de vuilnisbelt. In Nederland gooien we per persoon per jaar 50 kilo (financiële waarde: €150,-) goed eten weg.

Stel je voor dat we nu al dat eten met elkaar gaan delen en op die manier de helft (een doel grofweg tussen ideëel en realistisch in) van ons overgebleven voedsel niet weggooien. Dan zouden we, alleen al in Nederland, in een jaar tijd 400 miljoen kilo eten redden.

Initiatieven om eten te delen

Er komen in Nederland steeds meer initiatieven die je in staat stellen om eten te delen. Zo wordt er in allerlei steden gekookt met producten die door groothandels en/of winkeliers over zijn, zoals bij restaurant Instock of het Geef Café. En via Thuisafgehaald kunnen thuiskoks hun copieuze en vers gemaakt maaltijden delen met buurtgenoten.

Je ongebruikte boodschappen kun je delen via FoodSharing. Heb je nog een potje zelfgemaakte jam over? Eieren uit eigen achtertuin? Ben je geen wijndrinker, maar heb je nog een flesje staan van het laatste feestje? Of teveel pakken rijst ingeslagen? Via de FoodSharing kasten en het online platform kun jij je ongebruikte eten gratis delen met je buren.

Een leuke manier om je buren beter te leren kennen. En wie weet, wellicht organiseer je binnenkort met je buren wel een grote Kliekjespicknick of Restjesbuffet. Gezellig én goed voor wereld.

Over Eva van Dijk
Eva is een van de oprichters van FoodSharing dat in 2014 de ASN Bank Wereldprijs won. Samen met mede-oprichter Anne Marie Verkade-Diphoorn gaat ze voedselverspilling tegen en vergroot ze de sociale cohesie in buurten door middel van het delen van eten. Eva deelt haar kennis op Konnektid en is met FoodSharing ook te vinden op Twitter en Facebook