Sinds kort ben ik ambassadeur van Konnektid. Eervolle taak natuurlijk, maar wat houdt het eigenlijk in? Als ik de Konnektid Facebookpagina mag geloven is dat het bouwen van mijn eigen learning community in de buurt en op die manier de buurt socialer maken. Aha. Daar kom ik al bij een probleem: ik ben een soort nomade.

Mijn gemiddeld aantal treinkilometers per week tikt de 1000 regelmatig aan. Dat betekent dat ik óf meerdere buurten op de hoogte ga stellen van de visie van Konnektid, of dat ik me moet richten op ‘de treinreiziger’. Op zich zou dat laatste best efficiënt zijn: een half uurtje in de trein niet besteden aan de sudoku in de krant maar een lesje Duits converseren met een reisgenoot spreekt mij best aan.

Duits leren in een skillcoupé

Ik zie het al voor me: op de site van Konnektid kan je naast de buurt waar je woont ook een treinreistraject aangeven. Ik zoek iemand die me wil helpen met het verbeteren van mijn Duits, en op die manier kom ik er achter dat iemand die ook elke doordeweekse ochtend de trein van 8:00u neemt , goed Duits spreekt.

We spreken af elke woensdagochtend samen te reizen, en ontmoeten elkaar bij het eerste bankje na de kiosk. De gehele reis voeren we een gesprek, tot vervelens toe van de medereizigers (‘was ik vandaag maar in de stiltecoupé gaan zitten’) want ik moet bepaalde woorden oneindig vaak herhalen om de juiste ’s klank’ onder de knie te krijgen. Een nieuwsgierige reiziger zal me aanspreken en vragen of ik straks een presentatie in het Duits moet geven?

Ik zal antwoorden dat dat (nog) niet aan de orde is, maar dat ik via Konnektid mijn nieuwe Duitse leraar heb ontmoet, en dat ik niet alleen bij mij in de buurt een netwerk van kennis heb, maar ook in de trein! De andere forenzen, die doen alsof ze aan het lezen, slapen of werken zijn, zullen ongetwijfeld hun oren spitsen en denken: misschien kan ik daar iemand vinden die me kan helpen beter met Excel te werken, of eindelijk eens anderen inspireren met mijn kennis over de historie van Hanzesteden.

 

Ja, dat zou mooi zijn! Maar goed, zaak is natuurlijk eerst dat er genoeg mensen in ‘mijn kant’ van het land zich aanmelden op de site van Konnektid, want anders kom ik mijn leraar Duits nooit op het spoor. Dus bij deze een oproep aan iedereen die ten oosten van Utrecht woont: meld je aan bij Konnektid!