Presenteren? Dan moet je bij Michel zijn. Als oprichter van Konnektid en afgestuurd aan de Toneelschool weet hij als geen ander hoe je een interessante en indrukwekkende pitch geeft. Lees snel verder om erachter te komen wat Michel’s grootste inspiratiebron is en welke tips hij je wil meegeven voor het neerzetten van een ijzersterke pitch.

Steengoede TedTalk als inspiratiebron

Michel: “Toen ik de TedTalk van Rachel Botsman bekeek, jaren geleden, vielen voor mij een aantal puzzelstukjes op zijn plek en wist ik precies wat ik wilde: Konnektid was geboren. Niet alleen omdat deze talk mij inhoudelijk heel veel inspiratie heeft gegeven voor mijn eigen onderneming, maar vooral ook omdat Rachel kwalitatief een ontzettend goede presentatie neerzet. Wat Rachel heel goed doet is dat ze aan het begin van haar talk alvast het publiek een kader geeft, hierdoor kan het publiek zich beter verhouden tot haar talk. Daarnaast betrekt ze het publiek vanaf het begin bij haar verhaal door vragen te stellen en het publiek actief te laten meedenken met het probleem. Zo ontstaat er identificatie en gaat het als luisteraar echt over mij.

De belangrijkste ingrediënten van de perfecte pitch

Wat mij betreft zijn er vier dingen waar een goede pitch aan moet voldoen, namelijk:

  • To the point. Tijdens je presentatie moet duidelijk zijn wat het doel is van je verhaal. Noem voorbeelden maar maak het niet te breed, blijf bij de kern van het verhaal.
  • Persoonlijk. Door het verhaal persoonlijk te maken kun je op een eenvoudige manier verbinding maken het met publiek dat zich herkent in jouw verhaal.
  • Inspirerend. Een goede presentatie is vernieuwend: je geeft het publiek nieuwe inzichten en informatie.
  • Dramaturgie. Bouw je presentie op als een ware dramaturgie. Zorg voor een pakkende inleiding, een spannende opbouw en een verrassend einde. Op deze manier blijft je publiek van begin tot eind gefocust op je verhaal.

Verbeter je presenteer-skills

Naast deze vier essentiële ingrediënten van een goede pitch kun je je presenteerskills natuurlijk ook verbeteren. De volgende tips kunnen je helpen om je presentatie nog sterker te maken en je eventuele angst voor het geven van een presentatie te verminderen.

  • Maak oogcontact met de mensen aan wie je iets presenteert. Kijk mensen aan, zoek een rustmoment (dit kan midden in een zin zijn, een ademhaling, of juist het moment waarop je van het ene onderwerp een bruggetje maakt naar het volgende thema) en focus je blik op iemand anders. Als je je boodschap aan iemand richt door diegene aan te kijken komt de boodschap veel beter over. Kortom: forceer jezelf om het verhaal áán diegene tegenover je te vertellen, niet vóór.
  • Bereid je verhaal goed voor maar timmer het niet helemaal dicht. Laat ruimte over om je verhaal aan te passen aan je publiek. Zoek interactie, bepaal of je verhaal zoals je het nu vertelt goed overkomt op je publiek of dat je het anders moet aanpakken. Wees flexibel!
  • Vraag jezelf af wat je het allerergst vindt aan presenteren. Probeer te zoeken naar wat precies de reden is waarom jij presenteren vervelend/eng/lastig vindt. Pas wanneer je weet dat dit is omdat je bijvoorbeeld last het van het spotlighteffect, of dat het juist ligt aan de voorbereiding van je presentatie, kun je hieraan werken.
  • Negen van de tien keer heeft het bovenstaande te maken met jouw eigen projectie over hoe je denkt dat de ander jouw presentatie beoordeelt. Als presentator moet je je daar niet mee bezig houden: je kunt niet op het moment of van te voren weten wat de ander vindt van jouw verhaal. Dat oordeel kan waar zijn maar het kan ook totaal tegenovergesteld zijn. Als je presenteert moet je dus zeker niet nadenken over het oordeel van de ander. Nota bene: je hebt een ontzettend hoog krediet als je staat te presenteren: mensen hebben jóu uitgenodigd om je verhaal te vertellen. Het moet wel heel erg mis gaan om dat krediet te verspelen!

Benieuwd wie jou kan helpen met het verbeteren van jouw presenteerskills? Check het snel op Konnektid!