Het is weer zover: de belastingaangifte. Deze jaarlijks terugkerende klus geeft veel mensen behoorlijke hoofdpijn. Tja, leuker kunnen ze het niet maken, dat weten we wel. Makkelijker ook niet echt, toch? Maar wij wel! Onze buurman Stijn van Beers is accountant en hij gaf ons enkele tips. Die gaan we natuurlijk met jullie delen!

Hoe begin je nou met de aangifte? Om het makkelijker te maken heeft de belastingdienst al gegevens klaar staan voor je in het aangifteprogramma. Toch is het goed om het te controleren. Daar heb je je jaaropgaaf van je loon voor nodig, en wanneer van toepassing een overzicht van je ziektekosten, opleidingskosten, en alle premies die je betaalt. Je vindt het aangifteprogramma hier.

Aftrekposten

Wist je dat je meer kan opgeven dan je loon? Zo zijn ziektekosten en giften aftrekbaar van de belasting. En als je werkt als zelfstandige mag je pensioenpremies als aftrekpost opgeven. Betaal je lijfrentepremies of partneralimentatie? Ook die mag je opgeven aan de belastingdienst. Volg je een cursus of opleiding? Daar bestaat ook een regeling voor: je kan een deel van de studiekosten en materiaal wat je voor studie nodig hebt (zoals een laptop) als aftrekpost opgeven.

Toeslagen

Komt je brutoloon boven de inkomensgrens voor toeslagen? Trek dan daar je hypotheekrente van af en wat je overhoudt is het belastbaar inkomen. Over dat bedrag wordt berekend of je in aanmerking komt voor toeslagen. Wellicht kom je dan wel in aanmerking voor toeslagen. Dat scheelt weer een hoop per maand en je hoeft niet te wachten tot het einde van het jaar om de voordelen ervan te merken in je portemonnee.

Drie jaar wisselend inkomen

Heb je de afgelopen drie jaar een wisselend inkomen gehad? Dan kan je de belastingdienst vragen jouw aangifte op het gemiddelde van die drie jaren te baseren. Je betaalt dan over elk jaar belasting op basis van het gemiddelde inkomen. Dit kan voordelig zijn als je een van deze jaren in een lagere belastingschijf hebt gezeten. Hier kun je enkele voorbeelden vinden wanneer je deze regeling het beste toepast.

Reiskosten

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer zonder dat je die kosten vergoed krijgt? Wanneer je woonwerk-afstand meer dan 10 kilometer is kan je het invullen in het aangifteprogramma. Waarschijnlijk krijg je geld terug!

Timing

Om de belastingaangifte te laten slagen moet je het op wel op tijd doen. De aangifte moet voor 1 april 2014 bij de belastingdienst binnen zijn. Mocht dat toch niet lukken, dan kan je uitstel vragen, klik hier voor meer informatie.

Wil je nog iets meer weten over de belastingaangifte? Misschien is er iemand in jouw buurt die er nog meer over weet. Die kan je kan je natuurlijk vinden op Konnektid. Je buren beter leren kennen en je belastingaangifte doen in een handomdraai: we maken het niet alleen makkelijker, ook leuker!