Zie jij soms ook het bos niet meer door al die tweedehands kraampjes op de rommelmarkt of IJhallen? Onze ambassadeur Els schreef een leuke blog hoe je in een handomdraai de juiste items er uit pikt!

 

Toch zeker één keer per maand ga ik op zoek naar een rommelmarkt of kringloopwinkel in de buurt. Ik vond het altijd al super leuk om te zien wat mensen allemaal (denken te kunnen) verkopen. Met de komst van mijn kleine meisje is het alleen maar leuker geworden.

Dat kindjes enorm snel uit hun kleren en speelgoed gegroeid zijn is een feit. Ik vind het daarom enorm zonde om alles nieuw te kopen. Vooral omdat er op de tweedehands-markt nog veel verkrijgbaar is wat nog prima een ronde meekan. Het scheelt niet alleen in de portemonnee, het geeft ook veel voldoening om een stukje bewustwording en duurzaamheid na te streven.
 Er is veel te koop voor weinig en de spullen belanden niet zomaar op de vuilnishoop!

Onder andere op www.meukisleuk.nl staat een overzicht van alle rommelmarkten. Kijk voordat je gaat even naar het aantal aanwezige kramen om teleurstelling te voorkomen. Let ook even op de entreeprijs! Spreek een budget met jezelf af, wat mag je uitgeven? Zorg voor cash in je zak en een tas op je rug, dan heb je alle benodigde middelen en ben je klaar om te gaan!

Je loopt de kraampjes tegemoet, en nu? Er zijn vaak veel kraampjes met kinderkleding en sommige daarvan maken gebruik van ‘grabbelbakken' waardoor alles door elkaar ligt en je door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak schrikt dit af. Ik heb inmiddels een goede kooptechniek ontwikkeld die je snel en effectief kunt inzetten bij het shoppen.


Mijn tips

Tip 1: Bedenk eerst wat je nodig hebt, ben je op zoek naar shirtjes met korte mouwen, lange mouwen, vestjes, broekjes, rokjes, etc. etc.

 

Tip 2: Kijk naar degene die achter de kraam staat, is het je type? Dat onderhandelt namelijk prettiger.

Tip 3: Zijn de kleertjes voor een jongetje of een meisje?

Tip 4: Hoe zijn de kleertjes gerangschikt, bijvoorbeeld op maat, of op type kleding (broekjes bij broekjes, shirtjes bij shirtjes etc) of ligt alles op een grote hoop? Als je dit weet vergemakkelijkt het je zoektocht.

Tip 5: Pak een shirtje op en kijk naar de maat. Is de kindje waarvan de kleding is in hetzelfde seizoen als jouw kindje geboren? Is het antwoord ja: kijk dan verder, is het antwoord nee: helaas, hier zul je niks vinden!

LET OP: sommige merken vallen groter dan anderen, neem desnoods een kledingstuk mee van huis waarvan je weet dat het de juiste maat is.

 

Tip 6: Kijk goed naar de kwaliteit van de kleding. Zijn de elastieken in de broekband nog soepel, hoe zit de kraag van het shirtje eruit, is de kleding erg verwassen? Over het algemeen heb je dit gauw gezien. Als het niet voldoet aan je wensen, zoek dan niet verder, alle kleding is waarschijnlijk in dezelfde staat.

Tip 7: Als alles klopt, zoek dan de leukste dingen uit. Grabbel helemaal tot onderin de bak als het een grabbelbak betreft, sla niks over! Spreek een leuke prijs af. (betaal vooral niet meer dan 2 euro per kledingstuk m.u.v. jassen)

Tip 8: Wees blij! Je hebt niet alleen leuke betaalbare kleertjes gescoord, je hebt ook het milieu een kleine dienst bewezen door de kleertjes nog een ronde te gebruiken!

Uiteindelijk geldt voor tweedehands: het heeft de waarde die je er zelf aan geeft! Er is veel keus en soms kom je onverwachts speciale dingetjes tegen. Je betaalt er niet de volle prijs voor waardoor je spulletjes kan kopen die je anders te duur vindt. Zo heb je toch een variatie van aparte en leuke spulletjes die je kunt afwisselen met dingen die je toch liever nieuw koopt.

Veel shopplezier!

PS. Mocht je man/vriend commentaar hebben dat je wéér met een tas voor kleding thuiskomt: Zeg dan dat hij op een avondje stappen waarschijnlijk meer dan het dubbele uitgeeft en er niks anders dan een kater eraan overhoudt... Succes verzekerd ;)