Door Konnektid
In deze serie blogs besteden we aandacht aan de unieke skills die op Konnektid worden aangeboden en de mensen die jou dit kunnen leren. Deze keer vertelt Carina uit Haarlem meer over haar unieke skill: kaas maken.

Carina: ”Ik houd heel erg van zelf doen, ik verbouw groente en fruit in onze tuin, maak kleding, bak brood en maak ook mijn eigen wijn. Daarom vond ik het leuk om ook zelf kaas te maken en ik had een vriendin die me dit kon leren. Af en toe maken we samen kaas, en proberen we een recept uit van een kaassoort die we nog niet eerder hebben gemaakt.

Wat ik leuk vind aan kaas maken is de verandering van het product. Ik ga naar de boerin, koop de melk en na een aantal uren ligt er een kaasje onder de pers!

Kennis doorgeven
Ik heb mijn skill gedeeld met Konnektid omdat ik het leuk vind om kennis door te geven en vooral omdat samen doen erg leuk is. Daarnaast vind ik het jammer dat er steeds minder kennis wordt doorgegeven van vader op zoon, moeder op dochter en er veel onbekendheid is over van alles wat met eten te maken heeft. Het fermentatieproces is daar een van. Dit gebruik je bij zuurkool, kaas, yoghurt, zuurdesembrood maar ook bij wijn.

'

Tot nu toe heb ik mijn kennis nog niet gedeeld met ander Konnektid leden maar al wel met collega’s en vriendinnen. Als je wilt leren kaas maken moet je er wel rekening mee houden dat dit een aantal uren duurt maar als de kaas rijpt kunnen we een stuk wandelen of lekker iets eten. In onze keuken kan ik een workshop voor twee mensen aan dus neem vooral ook een vriend, collega of partner mee!

Aan mensen die geïnteresseerd zijn in kaas maken wil ik meegeven dat ze zich eerst verdiepen in het soort kaas dat ze willen maken. Verschillende soorten hebben een andere temperatuur en vochtigheid nodig. Je kunt veel vinden in speciale boeken over kaas maken en uiteraard beginnen bij de basis: het maken van yoghurt.

Bloggen over zelf maak avonturen
Over mijn ervaringen en avonturen op het gebied van het zelf maken schrijf ik een blog, Schorelaar. Helaas werkt deze blog nog niet optimaal dus heb ik via Konnektid een verzoek uitgestuurd of iemand me hierbij wil helpen.”

Wil jij meer leren over kaas maken? Stuur Carina dan nu een verzoek! Heb je zelf ook een unieke skill waar je meer over wilt vertellen? Stuur dan nu een bericht aan [email protected].