Steeds meer projecten vinden hun weg naar de crowdfundingplatforms. Hoe zorg jij er dan voor dat jouw project succesvol wordt? Karim Maarek van Teach2Fish geeft hier workshops in en doet campagnebegeleiding voor grotere projecten. Hieronder wat gouden tips van zijn hand, die je al een eindje op weg kunnen helpen!

Centraal staan de 7 V’s van crowdfunding:

  • Voorbereiding
  • Verhaal
  • Verbinding
  • Visueel
  • Vragen
  • Verrassen
  • Vol er voor gaan

De eerste drie woorden zullen we iets duidelijker uitlichten:

Dondersgoede Voorbereiding
Je directe omgeving, waaronder vrienden en familie zijn keyplayers in je campagne. Zowel financieel als qua support. Wanneer je campagne live gaat moet je eigenlijk al weten waar 30-40% van het op te halen bedrag vandaan gaat komen. Deze investeerders hebben jou toegezegd te gaan investeren wanneer je live bent. Op de eerste dag van je campagne moet je ze dan natuurlijk wel even helpen herinneren zodat ze de daad bij het woord voegen!

Ook is het belangrijk om te weten welke media er over je gaan schrijven. Je hebt ze van tevoren al benaderd en zij hebben toegezegd. Sowieso is het essentieel om met zoveel mogelijk mensen gesproken te hebben over jouw crowdfundingproject. Weet wie je ambassadeurs zijn, wie jouw verhaal gaan verspreiden binnen hun netwerken. Trek 1 tot 3 maanden uit voor een gedegen voorbereiding.

Karim geeft een workshop in crowdfunding.

IJzersterk Verhaal
Begin je verhaal bij de ‘why’. Waarom is dit project belangrijk? Wat is jouw eigen drijfveer? Daar creëer je al een connectie met mensen die hetzelfde denken, liever nog voelen, als jij. Het is slim om aan te haken op maatschappelijke trends en thema’s. En communiceer een boodschap die positieve emoties teweeg brengt waardoor mensen voor jouw idee warm gaan lopen.

Note van Konnektid: voor nog meer tips voor een ijzersterk verhaal kun je ook ons blog ‘Make it Yours’ - tips in storytelling lezen.

Gepassioneerd Verbinding zoeken
Vertel aan iedereen die je tegenkomt wat je van plan bent, want iedereen heeft zijn eigen waardepropositie en dus hun geheel eigen reden om bij te dragen aan je project. Onderzoek vooraf wat mensen waardevol aan jouw project vinden en hoe ze zich willen verbinden. Welke waarde voegt jouw project voor hen toe? Jouw project gaat niet over jou maar over wat “wij” samen kunnen bereiken en welke specifieke waarde voor de investeerders! Besef dat proposities bestaan op het individuele niveau en de optelsom daarvan op groeps-, community- en projectniveau.

Heb jij plannen voor een crowdfunding-campagne en wil je zorgen voor een dondersgoede voorbereiding? Teach2Fish doet individuele projectbegeleiding en geeft ook een tweedaagse intensieve training Crowdfunding. Voor meer info: [email protected]