Wie?
Peter-Derk (24): houdt van hop en wordt een heuse brouwmeester bij Brouwerij Troost
Hendrik (32): horeca-man in hart en nieren en één van de drie eindbazen bij Café Kostverloren en Brouwerij Troost.

Wat?
(Thuis) bier brouwen

Hoe?
‘We zijn begonnen met een grote pan en een passeerdoek als filter. Stonden we daar met een lepel kilo’s zetmeel door die doek heen te beuken. Nu is het ineens semi-professioneel geworden. Maar je kunt het zo lullig doen als je zelf wilt.’

Dus iedereen kan het doen?
‘Ja, zelfs als je er weinig geld, tijd of ruimte voor hebt. Je kunt namelijk veel stappen (zie stappenplan onderaan blog, red.) overslaan door vooraf geprepareerde ingrediënten te kopen. Dan wordt ‘t een stuk makkelijker: suikerwater koken, hop erbij en de boel afkoelen. Dat betekent wel dat je minder controle over de smaak zult hebben.’

Waarom zijn jullie bier gaan brouwen?
Hendrik: ‘wij (de eindbazen van Kostverloren, red) wilden iets nieuws gaan doen naast Kostverloren. Bier brouwen leek ons wel wat. Om er achter te komen hoe dat eigenlijk moest en of dat moeilijk was, is Peter-Derk wat met een pan en bier in de keuken van Kostverloren gaan klooien.’ De jongens van Kostverloren lieten het er niet bij zitten en een paar maanden later mag Peter-Derk zichzelf brouwmeester van een ware brouwerij noemen.

 

Wat is een feitje over bier brouwen dat niemand weet?

Peter-Derk: ‘Je bent meer dan de helft van de tijd aan het schoonmaken.’ Hendrik: ‘En schoonmaken is stom.’

Tip voor de thuisbrouwers:
‘Hou een boekje bij wat je precies doet. Ga daarmee sleutelen. Wat moet ik doen om het resultaat te verbeteren? Houd verder alles constant om te kunnen checken of het werkt. Het gaat om uitproberen en nadenken. Na 3 a 4 keer uitproberen heb je een drinkbaar biertje.’ Let wel: een (licht) biertje brouwen duurt gemiddeld zo’n 3 a 4 weken. Je bent dus wel een tijdje bezig.

Wil je ook eens thuis een biertje brouwen? Lees hier het stappenplan van Hendrik en Peter-Derk. Via Konnektid kun je ze nog allerlei vragen stellen.

Foto’s gemaakt door Siu Lin Ho.