In deze serie blogs besteden we aandacht aan de unieke skills die op Konnektid worden aangeboden en de mensen die jou dit kunnen leren. Deze keer vertelt Serkan uit Lelystad over zijn unieke skill: ney spelen.

De ney is een heel oud instrument gemaakt van een lange rietstengel, je kunt het zien als de voorloper van de fluit. Het instrument speelt een belangrijke rol in muziek uit het Midden Oosten. Serkan speelt de ney al sinds zeven jaar.

Serkan leerde zichzelf ney spelen

Serkan: “De ney vond ik altijd al een mooi instrument om naar te luisteren. Ik heb vaak gedacht ‘ik wil het een keer gaan leren’ maar omdat ik altijd druk was met componeren en piano spelen kwam het er nooit echt van. Tot zeven jaar geleden, toen ik tijdens mijn vakantie in Turkije een ney heb gekocht. Ik heb toen aan de hand van een lesmethode mezelf ney leren spelen. Het beviel zo goed dat ik het daarop volgende jaar het tweede deel van de lesmethode kocht! Ik kon inmiddels redelijk spelen en heb mezelf toen met behulp van lesboeken van professionele, Turkse, ney bespelers de fijne kneepjes en technieken van het vak geleerd.

 

“Ney spelen brengt me tot rust”

Tijdens het ney spelen sluit ik me als het ware van de buitenwereld af en concentreer ik mij op het blazen (geconcentreerd in- en uitademen) en op mijn gehoor, het geluid van de ney. Na een sessie van een half uur tot drie kwartier kom ik innerlijk tot rust. Wat ik vooral interessant vind aan de ney is dat deze een bereik heeft van zeker 2,5 octaaf. Dit betekent dat het gebruikt kan worden binnen allerlei soorten toonladders in zowel westerse als oosterse muziek.”

In dit filmpje zie (en hoor!) je welke mooie tonen Serkan met de ney produceert.

Ney leren via Konnektid

“Nadat ik een artikel had gelezen over Konnektid kwam ik op het idee om deze skill te delen om geĂ¯nteresseerden kennis te laten maken met dit mooie instrument. Ik weet dat ney lessen schaars zijn in Nederland en door mijn skill aan te bieden op Konnektid hoop ik het meer bekendheid te geven in Nederland.”

Zelf ney leren spelen? Dan is geduld hebben het allerbelangrijkst, zo zegt Serkan: “De ney is een blaasinstrument dat je niet direct kunt bespelen. Wanneer je bijvoorbeeld op een blokfluit blaast zal er direct geluid uit komen, bij de ney is dit niet zo. Het is dus belangrijk dat je eerst leert geluid eruit te krijgen voordat je echt aan spelen kunt denken.”

Wil jij meer leren over ney spelen? Stuur Serkan dan nu een verzoek. Hij staat te springen om zijn skills te delen! Serkan wil zelf graag meer leren over fotografie en daarnaast wil hij Arabisch leren lezen en schrijven. Kun jij hem daarmee helpen?

Heb je zelf ook een unieke skill waar je meer over wilt vertellen? Stuur dan een bericht naar [email protected].