‘Niets is zo lekker als echt vers voedsel.
En nog beter, verse groente uit je eigen tuintje!’

Herman is een fervent hobby moestuinier en reageerde deze zomer op mijn Konnektid-vraag over het maken van een eigen moestuintje. Hij nodigde me op een zomerse namiddag bij hem thuis op de Bilderdijkstraat uit. Niet alleen was het ontzettend leuk om eens een kijkje te nemen in het huis en dakterras van een buurman die ik nog niet kende, maar hij ontving me ook nog eens op geweldige wijze met koekjes, thee en druiven uit eigen tuin. En hij heeft me geholpen om met mijn eigen moestuin te beginnen!

Herman: ‘Ik heb een vrij groot dakterras, maar een moestuin neemt toch best veel ruimte in. Daarom heb ik afgelopen voorjaar de moesflat ontworpen. Een kast met kistjes vol groenten en kruiden. Naast dat het er heel erg gezellig uitziet, scheelt het echt veel ruimte en kun je veel meer verbouwen. Maar de les van de moesflat is wel: plantjes hebben zonlicht nodig! Want achterin de kistjes, waar er nooit zonlicht komt, groeit er helemaal niets…’

Zo bereid je je moestuin voor op de herfst

de moesflatDeze week belde ik Herman nog even op, om wat tips te vragen wat ik nu met mijn moestuin moet doen, nu de herfst er aan begint te komen. Deze tips wilde hij met mij (en jullie) delen:

  • Maak je over kruiden als munt, tijm en rozemarijn geen zorgen. Die komen volgend voorjaar weer gewoon tot leven. Je kunt ze eventueel wel in een kasje zetten om ze een beetje te beschermen.
  • Zorg ervoor dat je moestuin niet drijfnat wordt geregend. Dan spoelen namelijk alle mineralen en voedingstoffen uit je grond weg. Je kunt hiervoor groenbemesters zaaien (die beschermen de grond), maar je kunt ook gewoon een oude kartonnen doos over je moestuintje leggen.
  • Dit is een leuke tijd om eens iets heel anders in je moestuin te doen, zoals knoflook poten. Dit kun je doen totdat het begint te vriezen!
  • En dan een tip voor volgend jaar: vergeet volgend jaar niet om kaartjes bij je zaadjes te zetten, want een paar maanden later ben je weer vergeten wat je ook alweer geplant hebt!

Meer leren over tuinieren? Meld je dan nu aan bij de Konnektid Groep Stadstuinieren!